söndag 16 januari 2011

Mamma

Hej hej!

Igår spenderades dagen hos föräldrarna. Det blev precis som vanligt massa god mat. Självklart tog jag med några recept till er!

Västeråkra-bakelse          20st

Botten
4 äggvitor
100g mandel
125g socker

Vispa äggvitorna hårt. Skålla och skala mandeln. Mal den sedan och blanda med sockret. Rör försiktigt ner äggvitorna. Klicka smeten i formar och grädda 25 - 30 minuter på 150 grader.

Smörkräm
4 äggulor
100g socker
100g smör
1 dl grädde

Smält smöret i en kastrull. Rör i socker och äggulor. Låt sjuda tills det blir en tjock kräm. Rör hela tiden och akta så att det inte bränns!
Ta bort från plattan och fortsätt röra till krämen svalnat. Det går bra att sätta det i ett vattenbad. Vispa grädden hårt och blanda den med krämen. Rör tills krämen är jämn och slät.

Lägg på smörkrämen på mandelbottnarna. Så här långt kan du förbereda och nu frysa in bakelserna. Om du gör det så ta fram dem 10 - 15 minuter innan du ska servera dem. Lägg på grädde och det du vill garnera med.


Dajmglass med knäckflarn

Glass
8 små dajm
7 äggulor
6 dl vispgrädde
2 msk sirap
1tsk vaniljsocker
1/2 - 1 dl socker

Vispa äggulorna och socker. Grädden vispas. Blanda alltihop och frys sedan in.

Knäckflarn

2 dl havregryn
1/2 dl sirap
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150g smör
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
2 dl mjöl

Blanda alltihop och klicka sedan ut på bakplåtspapper. De smälter ut ganska mycket. En tesked kan vara lagom att använda. 175 grader i 5 - 7 minuter.




Ikväll blir det rester här hemma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar