söndag 4 december 2011

Fortsättning...

på 1:a advent.

Idag är det 2:a advent och jag har precis ätit pannkakor (gjorda på både vetemjöl och rågmjöl) med grädde och sylt! Mums

Här kommer recepten som ni inte har fått från förra helgen.

Lussebullar  (från Matplatsen)
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora

125 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om man vill ha det

Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över


Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar (rekommenderar att använda maskin eftersom min elvisp gick sönder när jag använde den till min deg). Låt jäsa 40 minuter under bakduk.

Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)

Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen. Om man vill kan man blötlägga russinen en stund innan.

Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen! 250 grader i 8 - 10 minuter.

MIna bullar blev tyvärr lite brända, fast jag kortade ner gräddningstiden. Men jag tror dte beror på att jag penslade dem med mjölk istället för ägg. Lilla H tål inte ägg.

Mjuk pepparkaka med lingongrädde

100g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
2 tsk kanel

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i de torra ingredienserna. Häll i mjölken och rör om. Häll sist i smöret. Häll i en form med avtagbar kant.

175 grader i 40 minuter - längst ner.

Vispa grädden och blanda i lingonsylt. Smaka av hur mycket du behöver/vill ha.



Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar