Nu är midsommar över och sommaren igång på riktigt. Idag har det iallafall känts så för vi har haft superväder hela dagen lång. Nu ligger kycklingen på grillen och en ny potatisrätt är i ugnen och i glasen finns ett kallt rosévin!
Ni ska självklart få receptet på potatisen men inte idag :) Istället ska ni få receptet på en god laxtårta som vi äter varje midsommar. Receptet kommer från min fina vän S i Kalmar och det är också hon som gör den till midsommar :)
Laxtårta
200 g kavring (eller liknande bröd)
75 g smör
Fyllning:
4 gelatinblad
150 g kallrökt lax
100 g skalade räkor
1 burk Kesella gourmet (det funkar med vanlig också)
3 dl gräddfil
60 g röd stenbitsrom
1 dl fint strimlad purjolök eller salladslök
1/2 dl hackad dill
2 krm salt
1 krm vitpeppar
Garnering:
50-125 g rökt lax
citronskivor -eller klyftor
stenbitsrom
dillvippor
Smula kavringen (man kan använda matberedaren, rivjärn eller händerna). Smält smöret och blanda det med brödsmulorna. Täck bottnen i en rund form, ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper. Häll i smulorna och tryck ut dem med en sked.
Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 min. Skär laxen i små tärningar. Hacka räkorna.
Blanda Kesella och gräddfil och lägg i lax, räkor, rom, lök och dill. Smaka av med salt och peppar.
Smält gelatinet på svag värme. Låt det svalna en aning och rör ner det i smeten. Fördela den jämnt över bottnen.
Ställ kallt ett par timmar. Garnera och servera!
Passar även bra på ett buffébord |
Kram på er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar