onsdag 22 juni 2011

Kanelbullar

Hejsan!

Jag tycker att det är så bra att ha något gott i frysen - om man får besök, till stranden, eller hemma själv till kaffet. Igår blev det kanelbullar som fick fylla frysen :)

Kanelbullar

125 - 150g smör
5 dl mjölk
50g jäst
1/2 - 1 tsk salt
1 dl socker
2 tsk stött eller mald kardemumma
14 - 15 dl mjöl

Smält fettet. Tillsätt mjölken och värm tills det är ca 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta ihop degen så att den släpper kanterna och inte är kletig. Låt den jäsa under duk i 30 minuter.

Sprid ut lite mjöl på diskbänken (eller var du nu är) och häll upp degen där. Knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut dem till stora kakor. Bred på 50g smör på varje del. Strö över ca 1 msk kanel på varje kaka. Det är gott att strö över socker också. Rulla ihop från långsidan men inte för hårt. Dela varje rulle i ca 24 bitar (beroende på hur stora kanelbullar du vill ha). Låt dem jäsa under duk i 30 minuter.





Pensla dem med vispat ägg. Häll gärna på pärlsocker. Sätt dem i ugnen 5 - 8 minuter på 225 grader.


Låt dem svalna på galler under duk.


Jag hade inget pärlsocker. Istället hällde jag på solrosfrön och sesamfrön.


Kramar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar