Hej!
Idag ska ni få ett rätt så onyttigt recept. Men det är ju snart helg :) Jag försöker äta nyttigt i veckorna för att sedan kunna lyxa till det på helgerna. I de flesta matrecept (ej kakor, bullar mm) går det ju utmärkt att ta matlagningsgrädde med låg fetthalt och mindre smör mm istället för riktigt grädde osv.
Chokladsmet:
50 g Smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
50 g Smör
1 ägg
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
.
Knäcksmet:
100 g Smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g Smör
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Till servering:
Vispgrädde eller vaniljglass
Vispgrädde eller vaniljglass
Smält smöret som ska användas till chokladsmeten i en kastrull. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda ner övriga ingredienserna till chokladsmeten. Häll smeten i formen.
Smält smöret till knäcksmeten i en kastrull och rör ner övriga ingredienser.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min på 175 grader. Låt svalna.
Bred knäcksmeten ovanpå chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min på 175 grader. Låt svalna.
Servera med vispad grädde eller vaniljglass
Väldigt god men mäktig!! Kanske är bra så att man bara tar en liten bit...
Kram
Sara
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar