söndag 25 november 2012

Äppelmos

Hej!

Har tänkt ett tag att jag skulle göra äppelmos på en del av våra äpplen från trädgården. Men av någon anledning (trodde det var komplicerat) har jag skjutit på det. Men förra helgen tog jag tag i att börja leta bra recept och upptäckte då att det verkade ju inte alls svårt. Och det var det inte heller :)

Äppelmos

2 kg äpplen
2 dl vatten
1 krm askorbinsyra
Socker (läs nedan för att bestämma vilken mängd socker du vill ha)

Sockrat mos
Tillsätt 6 dl socker.
Om du vill förvara den i kylen måste du även lägga i 2 krm natriumbensoat. Gör då sähär:
Blanda sedan i natriumbensoat, först utredd i lite av moset. Ös upp det varma moset i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Sätt genast på lock. Håller i kylskåp minst 6 månader.

Lättsockrat mos
För att göra ett mer lättsockrat mos tar du 1,5 dl socker. Ös upp det varma moset, i rena varma glasburkar, ända upp till kanten. Moset håller ca 2 veckor i kylskåp. För längre hållbarhet måste det frysas.

Osockrat mos
Låt moset kallna efter det att askorbinsyran blandats i. Förpacka moset i fryspåsar som försluts och plattas till tunna paket, eller packa i plastburkar med lock. Frys in.



Äppelmos:

Skala frukten, skär den i klyftor och tag bort kärnhusen. Lägg äppelklyftorna i en gryta och häll på vattnet. Koka upp och koka på svag värme under lock ca 10 minuter tills äpplena är mjuka. Tag grytan från värmen. Rör kraftigt, mosa med potatisstöt eller kör i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt askorbinsyra, först utredd i lite av moset, så behålls den ljusa färgen. Blanda i önskad mängd socker (Se ovan). Koka upp under omrörning och koka ett par minuter. Ös upp i glasburkar eller fyll platspåsar och frys in.


Jag tillsatte 1 dl socker och sedan frös jag in moset i platspåsar. Det blev jättegott!

Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar