tisdag 3 januari 2012

Gott Nytt År!

Gott Nytt År på er alla!!

Hoppas att ni hade en rolig nyårsafton med god mat och dricka. Jag hoppas också att de första 3 dagarna på 2012 har varit bra!

Vår nyårsmat var superb :) Vi var 6 vuxna och 4 barn och vi var hemma hos oss.

Menyn såg ut såhär:

Förrätt: hummer
Huvudrätt: oxfilé med västerbottenpuré, sparris och rödvinssås
Dessert: cremé brulee

Hummern var färsk och den serverade vi med romsås och aioli. Till det drack vi mousserande vin.



Oxfilén delades i ganska tjocka skivor och stektes med salt och peppar. Sparrisen var färsk och den kokade vi 2 - 3 minuter och stekte den sedan i smör.

Västerbottenpuré  6 personer

600g mjölig potatis
900g sötpotatis
ca 4 dl mjölk
3 msk smör
4,5 dl västerbottenost

Skala och dela potatisen i mindre bitar och koka dem. Pressa potatis och blanda med mjölk, lite i taget. Tillsätt smör. Häll i osten och arbeta moset luftigt. Smaksätt med salt och peppar.

Vi tog lite mer potatis för vi tyckte att det såg ut att vara för lite. Vi fick dock mos över men om man inte serverar en trerätters tycker jag absolut att man ska öka mängden i receptet lite (gäller ju då även mjölk och ost). Vi lyxade till det med att ha i både mjölk och grädder :)

Recptet på rödvinssås hittar du under fliken sås.


Till detta drack vi såklart ett gott rödvin :)

Cremé brulee 6 personer

1 vaniljstång
4 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl socker
6 äggulor
2 msk råsocker eller strösocker

6 stycken portionssformar á 1 1/2 dl.

Sätt ugnen på 150 grader. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även ner vaniljstången. Tillsätt grädde, mjölk och 1/2 dl socker. Koka upp under omrörning och ta det sedan bort från värmen. Vispa äggulor med resterande socker (1/2 dl) pösigt. Ta upp vaniljstången. Vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten. Rör om och fördela i portionsformarna. Ställ dem i en långpanna och fyll den med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tills krämen stannat. Låt dem svalna och ställ dem sedan i kylen.
Innan servering siktar du socker över dem och brännner med en brännare eller så ställer du dem en liten stund högt upp i ugnen på 250 grader övervärme.

Ingen bra bild men ni får se den ändå ; / Har tagit någon tugga av cremé bruleen innan jag kom ihåg att jag skulle fota.

Det här inlägget tog ungefär 1,5 timme att skriva eftersom H vaknade ungefär 6 gånger under tiden. Tålamod tålamod... tack!

Kram
Sara

1 kommentar:

  1. Vilken härlig nyår vi hadde! Och vilken mat sen! Puss på dig min goa Sara/ Mia

    SvaraRadera