tisdag 1 november 2011

Gott men inte riktigt rätt

Hejsan!

I helgen har vi ätit massor av god mat :)

I fredags åt vi italiensk potatiskaka (recept från Matplatsen), pepparbiff och rödvinssås - så himla gott!!

Man kan ju välja vilket kött man vill men jag tycker verkligen att ni ska testa potatiskakan. En sak som är väldigt bra med den är att den med fördel kan förberedas dagen innan. Jag gjorde det men valde att göra det samtidigt som jag lagade den kvällens middag + att H var runt benen på mig = jag tänkte inte efter innan jag satte igång så min potatiskaka blev inte helt lyckad men smaken var väldigt god, vilket är det viktigaste :) Receptet är för 8 personer och eftersom det bara var jag och F som skulle äta halverade jag det (smart tyckte jag) men om man vill ha en fin potatiskaka ska man nog göra den för 8 personer för den ska ligga under press för att pressas ihop så att den blir lätt att dela och gör man då inte en full form är det svårt att pressa den.

Italiensk potatiskaka 6 - 8 personer

2 paket bacon
5 st bakpotatis
1 msk maizena
200 g parmesanost
2 msk finstrimlad färsk basilika
1 msk finstrimlad färsk timjan
1 msk finstrimlad färsk körvel
salt och peppar

Kläd en avlång form med bacon genom att lägga skivorna rakt över formen så att ändarna hänger utanför.



Lägg skivorna så att de överlappar varandra. Skala och riv potatisen grovt. Riv även parmesanosten grovt. Blanda potatis, ost, basilika, timjan, körvel, salt och peppar i en skål. (Jag använde inte timjan och körvel för jag är inte så förtjust i dem). Krama ur vätskan ur potatisblandningen. Fyll den baconklädda formen med potatisbladningen. Vik över baconändarna så att skarvarna möter varandra. Placera ett bakplåtspapper ovanpå potatiskakan och ställ sedan en tung form ovanpå så att potatiskakan ligger under press i ugnen. Ställ in i ugnen på 185 grader i mitten av ugnen i 60 minuter.



Jag har lite för lite bacon som ni ser - överlappar inte varandra direkt! Haha


När potatiskakan är klar ska den kallna under fortsatt press i  minst 2 h. Detta är för att man ska kunna skära den i fina skivor sedan. Så här långt gjorde jag dagen innan.
När den ska serveras skär man den i tjocka skivor och steker dem i smör tills de är genomvarma och fått fin färg.

Recpetet på rödvinssås hittar ni under rubriken sås :)

I söndags åt vi potatisgratäng och fläskfilé med italienskt täcke - receptet kommer senare under veckan. Verkar som om vi har haft en omedvetet italienskt tema den här helgen :)

Hoppas ni lyckas med er potatiskaka och att min blir bättre (utseendemässigt iallafall) nästa gång!

Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar