tisdag 25 oktober 2011

Gott gott gott

Godkväll!

I lördags hade vi fint besök av vänner :) Då passade jag på att göra en 3 rätters meny!

Till förrätt:

Kräftsoppa

2 stora morötter
1 purjolök
2 msk mjöl
1 l vatten
2 - 3 fiskbuljongtärningar
400g kräftost
2 dl creme fraiche
1 knippe dill
svartpeppar
1 burk kräftstjärtar
ev. chili

Grovriv morötterna, skär purjon i skivor. Fräs det i en kastrull. Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna. Häll i mjölet bland morötterna och purjon. Späd med buljongvattnet och tillsätt svartpeppar. Låt puttra en stund. Tillsätt kräftost, creme fraiche och dill. Låt puttra ett tag. Om du vill kan du lägga i kräftstjärtarna men jag brukar servera dem vis sidan om.



Tallrikar från Bruka Design Stockholm
 Till huvudrätt blev det:

Fläskfilé i ostsås

Detta receptet är till 4 perosner men det räcker knappt till det. Jag gjorde på 2 ganska stora fläskfileér i lördags och då gjorde jag dubbelsats och lite till av såsen.

6 hg fläskfilé
3 dl gratängost
4 dl creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 ask frusen gräslök
salt och peppar

Antingen steker du fläskfilén i bitar eller så bryner du den hel och lägger den sen i ugnen 20 - 25 minuter på 225 grader och skär den sedan i bitar. Jag gjorde det senare alternativet :)
Rör ihop ingredienserna till såsen och lägg över köttet. In i ugnen på 225 grader i 15 - 20 minuter.
Servera med klyftpotatis och sallad.

Tyvärr har jag ingen bild på fläskfilén.

Tillsist bjöds det på:

Hallonpannacotta med björnbärssås 5 portioner

Hallonpanacotta

2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
1/2 dl socker
70 g hallon

Skogsbärssås

2 msk socker
0,75 dl vatten
70g hallon
70g björnbär
1/2 vaniljstång

Lägg gelatinbladen 5 min i kallt vatten. Vispa samman och koka upp grädde, socker och hallon i en kastrull. Passera genom en sil. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma gräddblandningen. Låt svalna. Häll upp i vackra glas, täck med plastfolie och låt stelna 1 dygn i kylen.

Blanda socker, vatten, hallon och björnbär in en kastrull. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt vaniljstången i kastrullen. Låt koka 5 min. Låt kallna och sila. (Hit går bra att förbereda dagen innan). Fördela skogsbärssåsen på pannacottan och servera!



Receptet har jag tagit från En liten chili

Kramar
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar