tisdag 1 januari 2013

God fortsättning!

Hej!

Hoppas ni hade en sprakande härlig nyår igår! Det hade vi :) Vi var hos vännerna E, H och deras barn A och W. Till förrätt hade vi hummer, räkor, bröd och aioli. Huvudrätten bestod av renfilé med rotfrukter i ugn och rödvinssås. Jag hade aldrig ätit renfilé innan gårdagskvällen och betyget blev mycker väl godkänt. Det kommer vi absolut att äta igen. Efterätten (som jag hade gjort) var 4 olika chokladmoussar med hallonsås. Det finns ingen bild på dessa då min uppläggning inte blev som jag tänkt mig ;( Efter tolvslaget hade (märk väl!!) Fredrik gjort snittar till oss. De var väldigt goda.

Moussarnas smak var: toblerone, vitchoklad, daim och apelsinkrokant. Vi var 4 stycken men receptet räcker till 6 personer för mousse är väldigt mäktigt.

Toblerone

50g toblerone
50g mjölkchoklad
0,5 äggula
1,25 dl vispgrädde

Apelsinkrokant

100g apelsinkrokant (marabou)
0,5 äggula
1,25 dl vispgrädde

Daim

100g daim (marabou)
0,5 äggula
1,25 dl vispgrädde

Vitchoklad

70g vit choklad (odense)
1,5 äggula
1,5 dl vispgrädde

Alla moussarna görs likadant. Jag gjorde mina kvällen innan. Vispa grädden - tänk på att inte vispa den för hårt. Smält chokladen i vattenbad eller i mikron. Om du använder mikron så öppna ofta och rör om. Häll ner äggulan i choklad och rör snabbt runt. Lägg i ca 2 msk grädde i chokladen och blanda ordentligt. Lägg sedan i resten av chokladen och rör runt. Ställ i kylen några timmar men helst över natten. Jag förvarade moussarna i skålar för att vid servering lägga upp 1 kula av varje mousse på tallriken.

Hallonsås

Tina hallonen. Värm dem sedan i en gryta och tillsätt lite socker. Rör ut hallonen så att de mosas. Spara gärna några hela hallon att dekorera med.

Kräftrullar

1 burk kräftstjärtar
rödlök
2 hårdkokta ägg
100g naturell färskost
6 - 8 msk färsk dill
skal och saft av citron
färskriven pepparrot efter smak
salt och peppar
3 tunnbröd
2 dl ruccola

Låt kräftstjärtarna rinna av. Skala och finhacka lök och ägg och rör sedan ihop det med färskosten. Finhacka dillen, tvätta och riv citronen. Rör ner allt i osten och pressa i saft från citronen. Riv pepparrot och rör ner önskad mängd i oströran. Kom ihåg att smaka av. Krydda med salt och peppar. Bred ut krämen på tunnbröden, strö över ruccola och kräftor. Rulla ihop och lägg i kylskåp i ca 1 timme. Skär sedan upp i lagom stora rullar.


Fredrik la ihop dem vid 5 och sedan åt vi ju inte dem förrän vid 24 och de blev lite för länge för dem att ligga i kylskåpet - de blev lite blöta. Men riktigt goda!!

Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar