måndag 16 juli 2012

Gör om gör rätt :)

Hej!

Här fortsätter semestern - så skönt! Hoppas att ni också njuter av livet - både ni som jobbar och ni som har semster.

I fredags var Fredriks familj här på middag och de fick vara försökskaniner på 2 nya rätter. Huvudrätten blev väldigt bra men desserten blev nja! Men det viktiga i det hela är att jag vet vad som gick fel. Absolut inget fel på smakerna, de var helt underbara, men det gick fel i utformningen. Se i receptet nedan så kommenterar jag vad som gick fel för mig, så behöver ju inte ni göra samma fel.

Fläskfilé med mozarellatäcke     6 personer

3 st fläskfiléer
250g körsbärstomater
200g champinjoner
1 st vitlöksklyfta
250g mozarella
1 dl basilika

Sås:

5 dl vatten
3 msk kalvfond
3 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
2 nypor socker

Krydda fläskfiléerna och bryn dem hela. Stek dem färdiga i ugnen. 225 grader ca 20 minuter. Dela under tiden champinjoner i mindre bitar och halvera körsbärstomaterna. Hacka basilikan och vitlöken. Stek alltsammans. Skär upp fläskfilén och lägg på ett ugnssäkert fat. Lägg tomatoch champinjonblandningen ovanpå. Dela mozarellan i skivor och lägg höst upp.
Gör sedan såsen - häll i alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Låt den sjuda i 5 minuter och red sedan av med maizena. Häll såsen över köttet och ställ formen i ugnen på 225 grader i ca 15 minuter eller tills osten smält.

Servera med klyftpotatis och sallad.

Tyvärr har jag ingen bild - var så hungriga så det glömdes bort :(

Vitchokladmoussetårta med jordgubbar

1 st färdigköpt sockerkaksbotten

Vit chokladmousse

150 g vit choklad
0,5 msk smör
2,5 dl vispgrädde
2 st äggulor

Jordgubbsmousse

300 g tinade jordgubbar
4 st gelatinblad
0,75 dl vatten
1 dl strösocker
2,5 dl grädde (visp-)

Garnering
jordgubbar
citronmeliss

Ta fram en form med löstagbar kant, 24–26 centimeter i diameter. Skär tårtbottnen 1/2 centimeter mindre än formen (moussen ska rinna ner runt om). Det var här jag gjorde fel, jag skar bort för mycket så att det rann ner för mycket av den vita chokladmoussen på kanterna. Lägg tårtbottnen i formen.
Gör den vita chokladmoussen:
Smält choklad och smör över vattenbad. Ta från värmen och rör ner en äggula i taget.Vispa grädden. Blanda först ner lite av grädden i den smälta chokladen. Vänd sedan ner resten av grädden. Häll chokladmoussen i formen och skaka försiktigt så den rinner runt bottnen. Frys 30–60 minuter så att moussen stelnar.
Jordgubbsmoussen:
Mixa jordgubbarna till puré. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten 5 minuter. Koka upp vatten och socker och ta kastrullen från värmen. Låt gelatinbladen smälta i sockervattnet. Låt svalna och blanda med jordgubbspurén. Vispa grädden. Vänd snabbt ner grädden i den kalla jordgubbspurén med luftiga tag. Häll jordgubbsmoussen över den vita chokladmoussen. Täck över formen och frys tårtan minst 4 timmar.

Låt tårtan stå i rumstemperatur cirka 30 minuter innan servering. Garnera med jordgubbar och citronmeliss.





Huvudrätten är hämtad från Tasteline och desserten från Matplatsen.

Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar