torsdag 7 juni 2012

Rabarber

Hej hopp!

Vi har ganska mycket rabarber i vår trädgård och jag tycker att det är såå gott. Kommer ihåg när jag var liten och jag fick en rabarber tillsammans med en assiet med socker på, så doppade man rabarbern i sockret och åt - lycka!

Nu för tiden blir det rabarberpaj efter rabarberpaj :) Förra sommaren gjorde jag i för sig rabarbersaft, får se om det blir i år med. Men i helgen testade jag något nytt - en rabarberkaka. Blev väldigt lyckat :) Tog med mig resterna till mina kollegier och den försvann i ett nafs :) När vi åt den hemma hade vi vaniljvisp till men när jag bjöd på den på jobber hade jag lättvisp grädde till och det var faktiskt bättre.

Rabarberkaka

Fyllning:

500g rabarber
80g socker (ca 1dl)
1 dl vatten

Smet:

150g smör
200g socker (lite mer än 2 dl)
3 ägg
150g vetemjöl (ca 2,5 dl)
1 tsk bakpulver

Skölj och rensa rabarberna och dela dem i mindre delar. Koka dem en liten stund (nån minut bara) i vattnet och tillsätt sockret. Låt rabarber droppa av i en sil men spara saften.

Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget. Rör i 1/2 dl av rabarbersaften. Blanda mjöl och bakpulver och häll i det i äggsmeten.

Lägg i rabarberna och vänd försiktigt runt dem så att de blandar sig med smeten. Häll smeten i en form med avtagbara kanter. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Jag fick ha inne min lite längre än så.

Servera med grädde, vanlijsås eller creme fraiche.

Tyvärr blir det ingen bild. Receptet är hämtat från tasteline.se

Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar