söndag 16 mars 2014

Källarfranska och tekakor

Hej!

Förra veckan bakade jag och Hilda bullar. Det blev tekakor och även källarfranskor. De sistnämnda har jag aldrig tidigare bakat men de kommer bakas igen. Receptet på källarfranska är hämtat på jennysmatblogg och jag tror att jag även hittat tekakorna där - tack!

Källarfranska

5 dl fingervarmt/ljummet vatten
1 pkt jäst
1/2  tsk salt
1msk rapsolja
1 msk flytande honung
10 dl vetemjöl
3 dl rågsikt

Smula ner jästen i en bunke, och rör ut med lite av det ljumna vattnet, när jästen löst sig tillsätt resten av vattnet. Blanda i resten av ingredienserna och tillsätt så mycket mjöl det behövs för att få en smidig deg- arbeta den ordentligt.  Täck med en bakhandduk och låt jäsa i ca 40 minuter. 
Ta ut degen och knåda den, och dela den i fyra längder och dela dem i ca 6 bitar vardera. Doppa snittsidan i mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakhandduk och låt jäsa i ytterligare 40 minuter.
Grädda sedan i mitten på ugnen i  225 grader . Cirka 10 – 15 minuter.
Njut!




IMG_0859
Bild lånad från jennysmatblogg.damernasvarld.se



Tekakor

100 gram smör
5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
 10- 12 dl vetemjöl special

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av den fingervarma degvätskan. Rör tills jästen har löst sig. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i ca fem minuter.
Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter.
 
Frys in de bullar som du inte ska äta samma dag som du bakar dem
 
Kram
Sara


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar