torsdag 19 december 2013

Julgodis

Hej!

Förra helgen hade vi besök från Kalmar. Då stod bland annat julgodistillverkning på schemat. I år blev det mozartkulor (som vanligt), wienernougat (som vanligt), mjölkchokladfudge och chokladfigurer.

Hilda stod för chokladfigurerna :) När jag var liten hade mamma plockat ur "plastbrickan" som finns i chokladkalendrar. Sen smälte vi choklad och fyllde i figurerna. Vi gjorde alltid ischoklad men det är jag inte så förtjust i så nu använde vi mjölkchoklad. Detta är hyfsat enkelt så det var ett bra uppdrag för Hilda :)

Mjölkchokladfudge

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
2 msk flytande honung
100 gram marabou mjölkchoklad



Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. 
När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör & honung. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll upp fudgen i en form ca 15x25 cm om du vill ha en högre fudge. Klä formen med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur. Täck sedan formen och låt stå i kylskåp över natten. Skär upp i bitar. Detta receptet har jag hittat hos kakburken.

Dessa är riktigt goda så ut i köket och sätt igång!!

Kram
Sara

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar