måndag 17 september 2012

Grattis världens bästa Hilda

Hej!

Nu så ska jag försöka få till lite inlägg oftare än vad det har varit den sista tiden. Har haft lite idétorka på nya recept. Men nu så...

I fredags fyllde Hilda 2 år! Menyn på hennes kalas var smörgåstårta med efterföljande tårta och philadelphiabullar.

Idag får ni recpetet på tårtan. Jag har hittat receptet hos Bakverk och fikastunder.

Hallon och kokostårta

Ljus sockerkaksbotten:

4 ägg
2 dl socker
1 dl mjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker ca 10 minuter. Blanda övriga ingredienser i en separat skål. Häll ner mjölblandningen i 3 - 4 omgångar i äggsmeten. Rör försiktigt så att du inte rör ut luften. Smöra en form på 24 cm. Smöra hela vägen upp på kanterna. Bröa inte.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter på 175 C.


Hallonmousse:

200g hallon
1 msk socker
en skvätt vatten
2 gelatinblad
2 dl grädde

Blötlägg gelatinbladen i minst 5 minuter. Koka upp hallon, vatten och socker. Rör ner gelatinbladen i hallonsmeten. Låt svalna i kylskåp i ca 5 h. Vispa grädden och blanda ner i hallonsmeten. Låt den stå lite i kylskåp innan den används.

Kokosmousse:

2 dl creme fraiche
1 dl socker
2 dl kokos
2 dl vispad grädde

Blanda creme fraiche, socker och kokos. Låt det svälla en stund i kylen. Blanda i den vispade grädden.
Om du tycker att den blir lös när du blandat i grädden kan du vispa en liten stund med elvispen.

Jag valde att spackla tårtan med vit chokladsmörkräm (underbart god)

Vit chokladsmörkräm:

100g smör
100g vit choklad
100g philadelphiaost

Smält chokladen i vattenbad eller i mikron och låt den svalna lite. Vispa sedan ihop allt med elvispen i ca 5 minuter.

Dela sockerkaksbotten i tre delar. Första lagret fyllning ska vara hallonmoussen och andra kokosmoussen. Lägg gärna ihop tårtan dagen innan du ska servera den.
På serveringsdagen spacklar du tårtan och klär den med marsipantäcke.


Nallen, katten och garnnystanet har jag gjort i sockerpasta. Det är första gången jag modellerar men inte den sista för jag tyckte verkligen att det här var kul.



Bokstäverna, siffrorna och blommorna har jag använt utstickare till.




Längtar redan till nästa födelsedag eller högtid så att jag får baka en ny tårta :)

Kram
Sara

1 kommentar:

  1. Inte nog med att tårtorna är vackra, de var fantastiskt goda också. KRAM/Mormor

    SvaraRadera